Codec Ubuntu

View previous topic View next topic Go down

Codec Ubuntu

Post  TMUkmkd on Sun Apr 26, 2009 7:42 pm

salam kenal, my 1st post. masuk sini sebab ada link dekat my CB.

tadi K terlihat perbincangan pasal codec dan ubuntu didalam tajuk "disable F1"
K cuba bantu.

oleh kerana tuan tanah tidak memberi secara jelas apa yang dimaksudkan dengan jenis video yang cuba dimainkan, K teruskan dengan menganggap dia sedang mempunyai masalah codec secara total.

cara penyelesaiannya begini.

1. buka terminal anda
applcations > accessories > terminal

2. masukkan arahan berikut dan enter
sudo wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/<namaVersionAnda>.list -O /etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list
contoh: sudo wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/intrepid.list -O /etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list

3. masukkan arahan berikut selepas selesai arahan pertama dan enter
sudo apt-get update && sudo apt-get install medibuntu-keyring && sudo apt-get update

4. selepas semua benda habis diselesaikan (termasuklah pemasangan mplayer dan apatah lagi), masukkan arahan ketiga dan enter
sudo apt-get install w32codecs

5. selepas itu masukkan arahan kelima dan enter
sudo apt-get install libdvdcss2

selepas itu cuba mainkan mana mana video yang tidak boleh dimainkan. selalunya .rm dan seangkatan dengannya (close source problem) yang mempunyai masalah ini.

kalau nak lebih paham masuk [sini]
semoga membantu Smile

baru teringat............. salah bod.. sori mod mod lol!
pindahkan tajuk ni ke jalan yang benar ek


Last edited by TMUkmkd on Sun Apr 26, 2009 7:47 pm; edited 1 time in total (Reason for editing : salah bod maaaa)

Back to top Go down

Re: Codec Ubuntu

Post  Admin on Sun Apr 26, 2009 10:50 pm

TMUkmkd wrote:salam kenal, my 1st post. masuk sini sebab ada link dekat my CB.

tadi K terlihat perbincangan pasal codec dan ubuntu didalam tajuk "disable F1"
K cuba bantu.

oleh kerana tuan tanah tidak memberi secara jelas apa yang dimaksudkan dengan jenis video yang cuba dimainkan, K teruskan dengan menganggap dia sedang mempunyai masalah codec secara total.

cara penyelesaiannya begini.

1. buka terminal anda
applcations > accessories > terminal

2. masukkan arahan berikut dan enter
sudo wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/<namaVersionAnda>.list -O /etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list
contoh: sudo wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/intrepid.list -O /etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list

3. masukkan arahan berikut selepas selesai arahan pertama dan enter
sudo apt-get update && sudo apt-get install medibuntu-keyring && sudo apt-get update

4. selepas semua benda habis diselesaikan (termasuklah pemasangan mplayer dan apatah lagi), masukkan arahan ketiga dan enter
sudo apt-get install w32codecs

5. selepas itu masukkan arahan kelima dan enter
sudo apt-get install libdvdcss2

selepas itu cuba mainkan mana mana video yang tidak boleh dimainkan. selalunya .rm dan seangkatan dengannya (close source problem) yang mempunyai masalah ini.

kalau nak lebih paham masuk [sini]
semoga membantu Smile

baru teringat............. salah bod.. sori mod mod lol!
pindahkan tajuk ni ke jalan yang benar ek


assalammualaikum...

pindah ke bahagian perisian.. lol!
avatar
Admin
Admin


View user profile

Back to top Go down

Re: Codec Ubuntu

Post  afizsxp on Mon Apr 27, 2009 5:27 am

Akum...K

Bagus post yg ko bagi ni...
dapat gak setelkan masalah codec pasal ubuntu aku ni
yang aku sendiri dah agak buntu..hiks..hik...

Aku biase pegi kat ko punye blog tu
AMBNAC...adamasalahbarunakcari.blospot.com
truskan usaha ko kt blog ko tu..
dah banyak info aku ambik kat situ..hahaa lol!

Back to top Go down

Re: Codec Ubuntu

Post  TMUkmkd on Mon Apr 27, 2009 1:04 pm

afizsxp wrote:Akum...K

Bagus post yg ko bagi ni...
dapat gak setelkan masalah codec pasal ubuntu aku ni
yang aku sendiri dah agak buntu..hiks..hik...

Aku biase pegi kat ko punye blog tu
AMBNAC...adamasalahbarunakcari.blospot.com
truskan usaha ko kt blog ko tu..
dah banyak info aku ambik kat situ..hahaa lol!

dah la.. ko puji tinggi2 pun bukan dapat apa..
lol!
just melakukan apa yang patut je.. menyebarkan apa yang aku tahu kepada orang yang tak tahu
tu la namanya komuniti open source Smile

Back to top Go down

Re: Codec Ubuntu

Post  Admin on Mon Apr 27, 2009 1:12 pm

TMUkmkd wrote:
afizsxp wrote:Akum...K

Bagus post yg ko bagi ni...
dapat gak setelkan masalah codec pasal ubuntu aku ni
yang aku sendiri dah agak buntu..hiks..hik...

Aku biase pegi kat ko punye blog tu
AMBNAC...adamasalahbarunakcari.blospot.com
truskan usaha ko kt blog ko tu..
dah banyak info aku ambik kat situ..hahaa lol!

dah la.. ko puji tinggi2 pun bukan dapat apa..
lol!
just melakukan apa yang patut je.. menyebarkan apa yang aku tahu kepada orang yang tak tahu
tu la namanya komuniti open source Smile

assalammmualaikum...

terima kasih TMUkmkd kerana berkongsi ilmu berguna! teruskan usaha murni anda.... lol!
avatar
Admin
Admin


View user profile

Back to top Go down

Re: Codec Ubuntu

Post  TMUkmkd on Mon Apr 27, 2009 2:08 pm

Admin wrote:

assalammmualaikum...

terima kasih TMUkmkd kerana berkongsi ilmu berguna! teruskan usaha murni anda.... lol!

welcome cheers

Back to top Go down

Re: Codec Ubuntu

Post  afizsxp on Mon Apr 27, 2009 9:40 pm

Tak dapat ape2 pun takpe..
trukan hupdated ko punye blog tu...
agar aku boleh cedok ilmu2 kat situ...hiks.. lol!

Back to top Go down

Re: Codec Ubuntu

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum